eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Franck Ribéry

Autor:
Datum: 10. 10. 2014

franckribery_profil_facebook_com_FCBayernNarozen: 7. 4. 1983, Boulogne-sur-Mer

Národnost: Francie

Výška/váha: 170 cm/70 kg

Post: záložník

Současný klub: FC Bayern Mnichov

Předchozí kluby: US Boulogne-sur-Mer, Olympique Alès, Stade Brestois, FC Méty, Galatasaray Istanbul, Olympique Marseille, FC Bayern Mnichov

Reprezentace: U21 (13/2), A tým (78/16)

Týmové úspěchy: vítěz Ligy Mistrů 2013; vítěz Bundesligy 2008, 2010, 2013; vítěz Německého ligového poháru 2008, 2010, 2013; vítěz Německého superpoháru 2010 a 2012, finalista Ligy Mistrů 2010 a 2012, vítěz Tureckého poháru 2005; Francouzský fotbalista roku 2007 a 2008; německý Fotbalista roku 2008; finalista MS 2006

Franck Ribéry se narodil 7. dubna 1983 v severofrancouzském městě Boulogne-sur-Mer, kde také v šesti letech začal s fotbalovou kariérou v klubu FC Conti de Boulogne-sur-Mer. V tom mu nezabránily ani následky automobilové havárie, která se mu stala ve dvou letech a kvůli níž má dodnes charakteristickou jizvu na tváři.

Ve třinácti letech si Francka Ribéryho vyhlédla akademie nedaleko ležícího OSC Lille. Z ní však byl po třech letech ze studijních a kázeňských důvodů vyloučen. Vrátil se tedy do rodného města a začal hrát za US Boulogne-sur-Mer, jehož mužský tým hrál 4. nejvyšší francouzskou soutěž, a proto se musel živit jako stavební dělník.

Pro sezonu 2002/03 povýšil do 3. ligy do klubu Olympique Alès, ale ten měl po roce finanční problémy, a tak musel Franck Ribéry opět měnit klub. Přestoupil do Stade Brestois, se kterým oslavil postup do 2. ligy, sám si ji však již nezahrál.

Prvního července 2004 podepsal svůj první profesionál kontrakt s FC Méty, kde si jej vyhlédl trenér Jean Fernandez, který měl i později obrovský vliv na Ribéryho kariéru. V Lotrinsku se Franck Ribéry uvedl ve velkém stylu. Ihned po začátku soutěže obdržel cenu za nejlepšího hráče měsíce srpna, dostal pozvánku do francouzské reprezentace do jednadvaceti let a fanoušky Mét nechal zavzpomínat na jinou legendu klubu, Roberta Pirèse.

Francku Ribérymu stačilo pouze šest měsíců mezi francouzskou elitou, aby přivábil zájem zahraničních klubů, a tak poslední den zimního přestupního období sezony 2004/05 přestoupil do Galatasaraye Istanbul. V Turecku vyhrál svou první trofej (Turecký pohár), opět se stal oblíbencem fanoušků, jenž mu dali přezdívku Feraribéry, ale i tak po půlroce zvedl kotvy a přesídlil zpět do Francie.

V létě 2005 po něm zatoužil slovutný Olympique Marseille, a protože Turci údajně Ribérymu neplatili od února výplatu, podal výpověď a v červenci se hlásil starému známému Jeanu Fernandezovi v jihofrancouzském přístavním městě.

Galatasaray neuspěl s námitkou na výpověď u federace FIFA, a tak Franck Ribéry mohl pomoci Olympique vyhrát Pohár Intertoto a následně dojít v Poháru UEFA až do osmifinále. I díky představení v pohárové Evropě dostal Franck Ribéry pozvánku do národního týmu.

Mužstvo pod vedením Raymonda Domenecha se právě připravovalo na mistrovství světa v roce 2006 a třiadvacetiletý křídelník v přípravných utkáních prokázal, že si zaslouží nominaci na šampionát a stal se tak nejmladším členem kádru.

Franck Ribéry nastoupil na mistrovství světa do všech sedmi utkání, které francouzská reprezentace odehrála (šestkrát byl členem základní sestavy), a vstřelil jednu branku (v osmifinále Španělsku). Ono sedmé utkání bylo finále, ve kterém Francie prohrála po penaltovém rozstřelu Itálii (Ribéry byl ve 100. minutě vystřídán Davidem Trézéguetem, jenž jako jediný selhal v osudném rozstřelu).

Do sezony 2006/07 vstupoval Franck Ribéry už jako hvězda Ligue 1, o niž je zájem po celé Evropě. V námluvách o jeho služby byl nakonec úspěšný německý velkoklub Bayern Mnichov, jenž za něj zaplatil 25 mil. €.

V bavorském klubu potvrdil, že mu nástupy do nových klubů nedělají sebemenší problémy. Hned první rok vstřelil dohromady 20 branek a získal svůj první ligový titul v kariéře, podpořen „Doublem“ po zisku Ligového poháru. Získat „Velký tác“ se mu podařilo i o dva roky později, kdy se s týmem dostal i do finále Ligy Mistrů, ve kterém však Němci podlehli Interu Milán.

Se stejným úspěchem si Bayern Mnichov vedl i ve finále v roce 2012, kdy pro změnu prohrál před vlastními diváky v Allianz Aréně po penaltovém rozstřelu s londýnskou Chelsea. Trofej pro nejlepší tým Evropy se tak Francku Ribérymu podařilo získat až v loňské sezoně po výhře nad rivalem z Dortmundu. Bayern završil úspěšnou sezonu i ziskem titulu (Ribéryho třetí) a ligového poháru (taktéž třetí).

-Stanislav Gajdoš-
(zdroj fotky: facebook.com/FCBayern)

Reklama


Komentáře


Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace